Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

        David Stuart

Je hebt gekozen voor onthouding.

Super!Dit is een bewonderenswaardig doel, maar kan ook een te ambitieus doel zijn. Er komen de volgende dingen bij kijken:

•Aanpassen aan deze verandering in je leven

•Je verlangens en triggers identificeren en beter onder controle houden

•Omgaan met nuchtere seks en opgewondenheid

•Nieuwe vrienden maken/netwerken

•Communiceren met oude vrienden/kennissen

•Je relatie tot seks opnieuw vormgeven, bedenken wat je van seks wilt en hoe je ervoor zorgt dat er in je behoeften wordt voorzien

•De rol die seksapps (en andere social media) spelen in je leven opnieuw vormgeven

•Leren omgaan met sterke emoties en kwetsbaarheid zonder het zelfvertrouwen dat de chems je gevenDit is een behoorlijke verandering in je leven, waarbij je je soms nieuwe gewoonten moet aanleren en je levensstijl moet veranderen. Wat vaststaat en wat ook het belangrijkst is, is dat we een nieuwe relatie tot seks moeten ontwikkelen. Nuchtere seks is heel anders dan ChemSex en als het een tijdje geleden is sinds de laatste keer dat je nuchtere seks had … dan kan het op zijn zachts gezegd beangstigend, uitdagend of onaangenaam zijn. Nuchtere seks is de grootste uitdaging voor degenen die ervoor kiezen te stoppen met chems.

Waarschijnlijk verlang je naar chems en seks en dat verlangen kan overweldigend zijn. Vaak worden deze verlangens opgewekt door bepaalde dingen: dingen die we zien, voelen, ervaren of dingen die gebeuren. Dit kan opgewondenheid, een gevoel van eenzaamheid en buitensluiting, verveling of woede omvatten. De verlangens kunnen worden opgewekt door iets dat we op social media zien, zoals berichten en uitnodigingen die we van vrienden krijgen. Voor sommigen van ons kan zelfs blijdschap of een ontspannen gevoel een aanleiding zijn. Daardoor kan er een vals gevoel van veiligheid ontstaan, waardoor we de negatieve gevolgen van chems, die ons nota bene in deze situatie hebben gebracht, vergeten of negeren.

Onthouding is dus een grote uitdaging. Waarschijnlijk moeten we leren omgaan met verlangens en triggers zonder dat we handelen op basis van deze verlangens en triggers. Sommigen van ons kunnen dat zonder hulp, maar veel van ons vinden dat moeilijk. Velen maken gebruik van plaatselijke verslavingszorg om deze vaardigheden aan te leren. Anderen gaan naar plaatselijke twaalfstappengroepen, zoals (onder andere) Narcotics Anonymous, Crystal Meth Anonymous of Sex-Addicts Anonymous. Deze groepen bieden stapsgewijze ondersteuning bij onthouding en helpen je daarin te slagen. Ook bieden ze een sociaal netwerk met mensen die begrijpen wat een levensveranderende beslissing dit voor je kan zijn.

Totdat je je zeker voelt over de onthouding, is het misschien een goed idee om tijdelijk met het gebruik van sommige seks-/datingapps te stoppen of er in ieder geval voorzichtig mee om te gaan. Leren (opnieuw) ‘nuchter’ seks te hebben kan een uitdaging zijn, en zelfs ontregelend. Nogal een aanpassing voor sommigen. Een aantal mensen zal misschien zelfs besluiten therapie te gaan volgen, om hulp te krijgen bij het ontwarren van de relaties die we hebben gevormd tussen de high van de drugs en de (seksuele) opwinding. Seksapps kunnen een trigger zijn om terug te vallen in het gebruik. Tijdelijk stoppen met de apps, of zelfs met seks, kan soms verstandig zijn. Als het lang geleden is dat je nuchter seks hebt gehad, vind je het misschien makkelijker seks te hebben met iemand die je kent en die je vertrouwt, iemand die weet dat het een tijdje geleden is dat je nuchtere seks probeerde en die begrijpt dat je misschien best een beetje nerveus bent om te proberen nuchter seks te hebben. Begin niet meteen weer met anonieme dates, de kans dat die een trigger zijn, is veel groter en ze veroorzaken meer angst en zijn mogelijk zelfs onaangenaam. Doe het rustig aan. Je kunt vragen naar psycho-seksuele therapie bij de plaatselijke GGD (of huisarts) als je het moeilijk blijft vinden.

Als jouw sociale leven steeds meer werd beheerst door ChemSex, is het misschien verstandig naar buiten te gaan en andere homomannen te ontmoeten (of andere nieuwe vrienden). Probeer opnieuw je sociale interesses op te wekken. Neem contact op met een lokaal goed doel (al dan niet gericht op LGBT’s). Misschien hebben zij wel suggesties voor sociale activiteiten of sportbijeenkomsten. Mocht dat mogelijk zijn, dan kun je wellicht vrijwilligerswerk bij hen doen. Probeer hobby’s die je misschien leuk vindt. Vraag vrienden om te komen lunchen of ga een keer naar het theater, kijk eens welke tentoonstellingen je met een vriend kunt bezoeken.

De Twaalf Stappen Gemeenschap-groepen, internationaal

P.s.: mensen die gebruikmaken van “the rooms” en die met een twaalfstappenprogramma werken verwijzen vaak naar zichzelf als herstellende verslaafden. De term ‘verslaafde’ kent geen stigma in de kamers, maar is een herinnering aan het feit dat een bepaald middel (of middelen) het leven van de desbetreffende persoon ging(en) beheersen.

Je hoeft niet nuchter of clean te zijn om één van deze twaalfstappengroepen te bezoeken. Verslaving is geen uitzichtloze staat van waaruit geen herstel mogelijk is. Het is zeker wel mogelijk de verlangens te weerstaan met wat hulp.

Er zijn echter veel mensen die zich ongemakkelijk voelen bij het woord verslaafde. Zij vinden dat het woord niet bij hen past, of misschien hangen ze er een andere betekenis aan. Je vindt andere keuzes hieronder; spring naar de kop Smart Recovery.

Twaalfstappengroepen kunnen nuttige groepen zijn voor mensen die graag geen chems meer willen gebruiken, en in veel steden vinden er dagelijks bijeenkomsten plaats. De groepen staan open voor LGBT-mensen en er zijn zelfs groepen speciaal gericht op LGBT’s.

Ondanks wat sommigen misschien denken, zijn de twaalfstappengemeenschappen geen religieuze organisaties en je hoeft zeker niet religieus te zijn om een groep bij te wonen.

Binnen deze groepen is een grote ‘herstelgemeenschap’ te vinden, waar je anderen kunt ontmoeten en steun kunt krijgen van mensen die hersteld of herstellende zijn. Voor velen is het een prima manier om nieuwe vrienden te vinden of sociaal te zijn. Ook is er de mogelijkheid om te werken aan het twaalfstappenprogramma: cognitief werk, gebaseerd op spirituele principes. Werken aan de twaalf stappen kan je helpen nuchter/clean te blijven. Dit omvat iemand vragen om jouw sponsor te zijn. Een sponsor is als een mentor voor één-op-één-ondersteuning, iemand die je kan helpen bij de vele uitdagingen die je tegen kunt komen op jouw reis. Een sponsor is iemand die ook herstellend is van een verslaving en iemand die jou helpt door de twaalf stappen te werken. Zij begrijpen wat jij allemaal doormaakt, omdat ze het zelf allemaal hebben meegemaakt. Een sponsor zal zijn/haar ervaring, kracht en hoop met je delen en wat hij of zij heeft gedaan om te herstellen en ook hoe hij/zij dit nog steeds van dag tot dag doet en zo zijn/haar herstel voortzet.

Bijeenkomsten kunnen van groep tot groep verschillen en vinden plaats in vele steden en landen verspreid over de hele wereld. Het zijn veilige plekken waar je je kunt identificeren met anderen en waar je je successen en moeilijkheden met anderen kunt delen. Het is net zoiets als peersupport. Je hoeft je niet van te voren aan te melden, je kunt gewoon komen op de dag zelf. Je hoeft niet te praten als je dat niet wilt. Als je liever eerst alleen wilt zitten en luisteren is dat ook prima. Wat deze bijeenkomsten zo effectief maakt, is de therapeutische waarde van de ene verslaafde die de andere verslaafde helpt.

De bijeenkomsten kan je gratis bijwonen, maar zijn afhankelijk van hun leden om draaiende te blijven. Meestal gaat er een mandje rond zodat mensen een bijdrage kunnen leveren aan lage kosten als zaalhuur en kosten voor thee en koffie, maar er is geen verplichting om te betalen. Van nieuwkomers wordt niet verwacht dat ze een bijdrage leveren en de literatuur wordt meestal gratis aan hen gegeven.

Er zijn wereldwijd vele duizenden LGBT’s die deelnemen aan een twaalfstappenprogramma en die hun leven een nieuwe wending hebben weten te geven en gezond weten te blijven.

Voor meer informatie over het twaalfstappenprogramma en het vinden van het programma dat bij jou past, kun je klikken op onderstaande links:

Crystal Meth Anonymous

https://crystalmeth.org/component/sobipro/3957-cma-amsterdam.html?Itemid=0 *

http://www.crystalmeth.org *

Sex Addicts Anonymous

http://www.sa-nederland.nl

http://saauk.info/en/ *

https://saa-recovery.org * (buiten het VK)

Sex & Love Addicts Anonymous

https://www.slaa-nederland.nl/

http://www.slaauk.org *

https://slaafws.org (buiten het VK)

Narcotics Anonymous *

https://www.na-holland.nl/#/

http://ukna.org *

https://www.na.org* (buiten het VK)

Co-Dependents Anonymous

http://www.codependents-anonymous.nl

http://www.coda-uk.org

http://coda.org (buiten het VK)

Alcoholics Anonymous *

http://www.aa-nederland.nl

http://www.alcoholics-anonymous.org.uk *

http://www.aa.org * (buiten het VK)

* Deze groepen hebben bijeenkomsten speciaal voor LGBT’s. Bekijk de bijeenkomstlijst van de betreffende groep voor meer informatie.

De volgende tekst is gemaakt voor lezers uit Londen en is mogelijk niet van toepassing op andere landen buiten het Verenigd Koninkrijk

De Regenbooggroep in Amsterdam beschikt sinds kort over buddy’s die mannen begeleiden die met chemsex zijn gestopt. De vrijwillge coaches weten wat het is om een clleanb leven op te bouwen: ze zijn allen gay en de meesten ook ex-gebruiker. Voor meer informatie, email naar: [email protected]

SMART RECOVERY

Voor degenen die een alternatief voor het twaalfstappenprogramma zoeken, is SMART Recovery mogelijk een uitkomst. Dit is ook een herstelprogramma gebaseerd op onthouding. Hulp en ondersteuning wordt geboden door leden die zijn hersteld of die herstellende zijn en deelnemen aan het programma. Hoewel ze een kleinere organisatie zijn, worden er verschillende bijeenkomsten in een aantal steden binnen en buiten het VK gehouden en bieden ze ook online ondersteuning.

SMART Recovery

https://www.smartrecovery.org.uk

http://www.smartrecovery.org (buiten het VK)

_____________

Sinds een jaar faciliteert Mainline tweewekelijkse meetings voor homomannen die actief gebruiken of met chemsex zijn gestopt. Daarnaast heeft Mainline specifiek infomateriaal voor de chemsex scene ontwikkeld.

Voor meer informatie over de inloopavonden, zie: http://mainline.nl/posts/show/8475/inloopavonden-chems-en-seks-verdubbeld

Daarnaast heeft Mainline in samenwerking met Soa Aids Nederland een website gelanceerd met veel info over crystal meth, zelfcontrole en uitgebreide info voor mannen die met gebruik willen stoppen: Zie: www.sexNtina.nl

De laatste jaren neemt het gebruik van crystal meth en het intraveneus injecteren van drugs (slammen genaamd) binnen bepaalde seksnetwerken toe. Deze meer duistere vorm van chemsex kan lichamelijke, geestelijke en seksuele klachten veroorzaken. Voor professionals is het vaak ingewikkeld het gesprek over chemsex aan te gaan. Mainline en Soa Aids Nederland brachten samen een signaleringsrapport (Tina & Slammen) uit. Het rapport is geschreven aan de hand van diverse bronnen. Er is een analyse verricht van Nederlandse cijfers over chemsex, crystal meth-gebruik en slammen. Kwalitatieve data zijn verzameld door middel van interviews met 27 mannen die crystal meth gebruiken en/of slammen.

Daarnaast is verkennend onderzoek gedaan onder professionals in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, crisisopvang, huisartsenzorg en hiv- en soa-zorg. Het rapport is gratis te downloaden: Klik hier

Onthouding is een grote uitdaging en is niet voor iedereen even makkelijk. Soms is het eenvoudiger om voor een kortere periode te kiezen. Als je naar een kleiner, haalbaar doel toe wilt werken, zoals een maand of zelfs een weekend zonder chems, klik dan op het onderstaande tabblad. We nemen dit dan samen door.