Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

        David Stuart

Odločil si se za abstinenco.

Odlično!To je občudovanja vreden cilj, ki pa je lahko tudi ambiciozen in zajema naslednje:

• prilagoditi se tej »življenjski spremembi«;

• prepoznavati in bolje nadzorovati hlepenje in sprožilce, s katerimi se bomo spopadali;

• vzpostaviti razmere za trezen seks in poželenje;

• ustvarjati nova prijateljstva/omrežja;

• komunicirati s starejšimi prijatelji/omrežji;

• ponovno ugotoviti svoj odnos do seksa, kaj si od njega želimo, kako k njemu pristopiti;

• ponovno razmisliti o vlogi, ki jo v našem življenju igrajo aplikacije za seks (in druga družabna omrežja);

• naučiti se nadzorovati svoja surova čustva in ranljivost brez podpore drog, ki nam vlivajo samozavest.To predstavlja precejšnjo življenjsko spremembo, nekaj »prilagajanja« novim navadam in nov način življenja. Vsekakor je najpomembneje razviti nov odnos do seksa. Trezen seks je precej drugačen od kemseksa in če je minilo že precej časa, odkar smo bili nazadnje trezni med seksom ... je lahko ta izkušnja milo rečeno strah vzbujajoča, naporna in neprijetna. Trezen seks predstavlja največji izziv tistim med nami, ki se odločimo abstinirati od drog.

Lahko se nam dogaja, da začutimo neustavljivo hlepenje po drogah in seksu. To hlepenje pogosto »sprožajo« določene stvari; stvari, ki jih vidimo, čutimo, doživljamo, stvari, ki se zgodijo. Lahko gre za nekaj, kar v nas vzbudi poželenje ali nas vzburi, lahko se počutimo osamljeni ali izključeni, zdolgočaseni ali jezni; lahko gre za stvari, ki jih vidimo na družabnih omrežjih, v sporočilih in povabilih prijateljev – za nekatere med nami je lahko sprožilec občutek sreče in brezskrbnosti; v nas lahko vzbudi lažen občutek varnosti, pri čemer lahko popolnoma pozabimo/prezremo negativne posledice drog, ki so nas sploh pripeljale do tam, kjer smo.

Zato je abstinenca visok cilj, ki lahko od nas zahteva, da se naučimo, kako »nadzorovati« hlepenje in sprožilce, ne da se na njih odzivamo. Nekateri to zmoremo sami, za številne med nami pa je to zelo težko. Mnogi se za pomoč pri učenju teh veščin obrnejo na lokalne podporne službe, ki se ukvarjajo s področjem drog. Veliko več se jih obrne na lokalne podporne skupine, ki sledijo programu dvanajstih korakov, kot so Narcotics Anonymous, Crystal Meth Anonymous ali Sex-Addicts Anonymous (in druge). Te skupine služijo kot vodič po korakih, kako se prilagajati na abstinenco in kako jo uspešno ohranjati. Prav tako imajo vzpostavljeno omrežje ljudi, ki se lahko poistovetijo z vami, s tem, kakšno življenjsko spremembo lahko to predstavlja.

Dokler se ne počutimo samozavestni pri prakticiranju abstinence, je morda bolje, da si vzamemo odmor od nekaterih aplikacij za seks – ali da smo vsaj previdnejši pri njihovi uporabi. Naučiti se znova imeti trezne spolne odnose je lahko precej zahtevno, celo neprijetno. Nekaterim predstavlja precejšnjo spremembo. Nekateri se odločimo tudi za obiskovanje terapije za pomoč pri razvozlavanju odnosa, ki se je pri nas vzpostavil med omamljenostjo od drog in vzburjenjem. Aplikacije za seks so lahko sprožilec, ki nas znova povleče v uporabo drog. Odmor od aplikacij, celo od seksa, nam lahko včasih pomaga. Če je minilo precej časa od takrat, ko smo nazadnje bili trezni med seksom, nam bo morda lažje imeti spolne odnose z nekom, ki ga poznamo in mu zaupamo, z nekom, ki ve, da je minilo že nekaj časa od našega zadnjega treznega seksa; z nekom, ki razume, da smo lahko ob misli na trezen seks nekoliko nervozni. Ni dobro, če se takoj spet podamo v anonimne spolne odnose, saj bo to v nas gotovo sprožalo več hlepenja in tesnobe ter se morda izkazalo za neprijetno. Kar počasi. Če s časom ne postane lažje, se lahko na lokalni ambulanti za spolno zdravje (ali pri osebnem zdravniku) pozanimaš o možnosti psihoseksualne terapije.

Če je kemseks prevzel tvoje družabno življenje, bi bilo morda dobro, da greš ven in spoznaš druge geje (ali druge nove prijatelje). Poskusi znova oživiti svoje družabne interese. Stopi v stik z lokalnim gejevskim društvom in povprašaj, če lahko predlagajo kakšne skupine za druženje ali športne aktivnosti. Morda lahko postaneš prostovoljec, če obstaja ta možnost. Znova se posveti hobijem, ki bi morda bili zanimivi zate. Povabi prijatelje na kosilo, oglej si kakšno alternativno gledališko predstavo, pelji koga na umetniško razstavo.

Mednarodne skupine, ki sledijo programu dvanajstih korakov

P.s. Ljudje, ki uporabljajo prostore in sledijo programu dvanajstih korakov, se imajo za zdravljene odvisnike. Izraz »odvisnik« v teh prostorih ne nosi stigme, ampak je zanje opomnik, da jih je uporaba/zloraba izbrane substance zasvojila in prevzela nadzor nad njihovim življenjem. Treznost ni pogoj za udeležbo srečanja po programu dvanajstih korakov. Odvisnost ni brezupno stanje, iz katerega ni poti nazaj, željo/hlepenje je mogoče premagati z nekaj pomoči.

Vendar pa številnim ljudem beseda »odvisnik« ni všeč ali se jim zdi zanje neprimerna ali pa jo morda razumejo drugače. Spodaj boš našli še druge možnosti; skoči na naslov Smart Recovery.

Skupine, ki delujejo po programu dvanajstih korakov, so lahko v pomoč ljudem, ki želijo abstinirati od drog, in v številnih mestih se srečanja odvijajo vsak dan. Skupine odprto sprejemajo osebe LGBT, nekatera srečanja pa se osredotočajo posebej nanje. Ne glede na to, kaj si nekateri mislijo, skupine, ki delujejo po programu dvanajstih korakov, niso verska organizacija in vernost ni pogoj za udeležbo.

Znotraj teh skupin obstaja velika »skupnost zdravljenih odvisnikov«, kjer lahko spoznaš in dobiš podporo drugih ljudi, ki so se zdravili in se še naprej zdravijo. Za mnoge je to odličen način druženja in spoznavanja novih prijateljev. Prav tako ti te skupine omogočajo, da slediš programu zdravljenja v dvanajstih korakih; gre za kognitivno delo, ki temelji na duhovnih načelih, kar ti bo pomagalo ostati trezen.

To pomeni, da prosiš nekoga, da postane tvoj sponzor. Sponzor je neke vrste mentor za individualno podporo, ki te lahko pomaga voditi skozi nekatere izzive, s katerimi se boš morda spopadal na svoji poti. Običajno je sponzor nekdo, ki se prav tako zdravi odvisnosti in ki te lahko vodi skozi program dvanajstih korakov. Razume, kaj prestajaš, saj je bil že sam na tvojem mestu. Sponzor s tabo deli svoje izkušnje, moč in upanje o tem, kaj je bilo potrebno za ozdravitev in kako ostati trezen dan za dnem.

Srečanja se lahko razlikujejo od skupine do skupine in se odvijajo v številnih mestih in državah po vsem svetu. Predstavljajo varen prostor, kjer se lahko poistovetiš z drugimi in z njimi deliš svoje uspehe in težave. Nekako tako, kot bi imel podporo sebi enakih. Svojega prihoda ti ni treba najaviti vnaprej in se lahko preprosto pojaviš na srečanju. Ne bo ti treba govoriti, če ne boš želel. Lahko samo sediš in poslušaš druge, če ti je ljubše tako. Učinkovitost teh srečanj je v terapevtski vrednosti medsebojne pomoči odvisnikov.

Udeležba na srečanjih je brezplačna, njihov nadaljnji obstoj pa je odvisen od podpore članov. Običajno se pobirajo prispevki udeležencev za manjše stroške, kot so najem prostora, kava in čaj – čeprav so ti prostovoljni. Od novincev se prispevek ne pričakuje, zanje pa je na voljo tudi brezplačna literatura.

Programov dvanajstih korakov po vsem svetu se udeležuje več tisoč LGBT oseb, ki so obrnile svoje življenje na bolje in ostajajo zdrave.

Za več informacij o tem, kako poiskati program dvanajstih korakov, ki bi ti najbolj ustrezal, in o srečanjih, sledi naslednjim povezavam.

Narcotics Anonymous

http://www.na-slovenija.org/

https://www.na.org* (izven VB)

Alcoholics Anonymous

http://www.aa-slovenia.si *

http://www.aa.org * (izven VB)

Center za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog

http://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-zdravljenje-odvisnih-od-prepovedanih-drog/

Društvo Projekt Človek

http://www.projektclovek.si

Za več informacij o posameznih programih pomoči pri težavah z drogami se lahko obrnete na DrogArt svetovalnico, kjer lahko skupaj poiščemo obliko pomoči, ki najbolj odgovarja tvojim potrebam.

Naslednje besedilo je bilo napisano za londonske bralce in morda ni relevantno za vse države izven Velike Britanije.

_____________

ZA LONDONČANE: ALTERNATIVNE REKREACIJSKE/ŠPORTNE/DRUŽABNE SKUPINE IN AKTIVNOSTI ZA GEJE

Abstinenca je visok cilj, ki ga nekateri lažje dosežejo kot drugi. Včasih si je enostavneje zastaviti za cilj krajše časovno obdobje. Če si želiš prizadevati doseči nižji dosegljiv cilj, morda en mesec ali celo en sam vikend odmora od drog, klikni na spodnji zavihek in te bomo vodili na tej poti.

Video posnetek: Nadzorovanje hlepenja

Video posnetek: Trezen seks

Če pogosto doživljaš trenutke slabosti, če se ti abstinenca zdi previsok cilj zate, se je lahko lotiš po manjših korakih; najprej poskusi doseči nižji dosegljiv cilj in nato nadaljuj z višjimi.